Warto zdawać sobie sprawę, że kasza manna jest produktem, którego wartości odżywcze muszą zostać docenione przede wszystkim przez osoby zmagające się z różnego rodzaju chorobami układu pokarmowego. Należy również zaznaczyć, że kasza manna, która jest gotowania na wodzie oraz na mleku nie tylko jest lekkostrawna, ale charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem. Produkt bez żadnego problemu może być spożywany zarówno przez dzieci, jak i niemowlęta.

Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Kasza manna zaliczana jest ponadto do kasz pszennych. Uzyskuje się ją bowiem z pszenicy zwykłej, co przekłada się zarówno na jej kaloryczność, jak i wartości odżywcze. Warto podkreślić, że kasza manna zawiera bardzo małe ilości błonnika, białka, witamin z grupy B, a także składników mineralnych. Koniecznie należy wśród nich wymienić żelazo, fosfor i miedź. Godnym uwagi jest również fakt, że zaledwie 100 gramów omawianego produktu jest w stanie pokryć aż 10% dziennego zalecanego spożycia wspomnianych składników mineralnych przez osobę dorosłą. Warto wspomnieć, że kasza manna jest lekkostrawna. Doskonale zda zatem egzamin w diecie osób zmagających się z różnego rodzaju chorobami układu pokarmowego takimi, jak wrzody, problemy trawienne, stany zapalne jelit i żołądka czy choroby wątroby.

Zastosowanie kaszy manny w kuchni

Warto wiedzieć, że kasza manna świetnie zda egzamin jako samodzielny posiłek taki, jak śniadanie, deser czy dodatek do różnych potraw. Obecnie w kaszę mannę bez żadnego problemu można zaopatrzyć się nie tylko w sklepach internetowych, ale również supermarketach czy sklepach z żywnością ekologiczną. Ponadto cena kaszy manny oscyluje od 2 do 11 złotych za jeden kilogram w przypadku, gdy dana osoba podejmie decyzję o zakupie produktu ekologicznego.

Kasza manna może w kuchni zostać wykorzystana na bardzo dużą liczbę sposobów. Produkt można zastosować do deserów z dodatkiem rodzynek, orzechów czy sosów owocowych. W ten bardzo prosty sposób nie tylko można nadać daniu odpowiedniego smaku, ale również zwiększyć jego wartość odżywczą. Omawiana kasza manna wykorzystywana jest także do przygotowywania budyniu, kremów do ciast czy nawet nadzienia do muffinek. Z roku na rok coraz większa liczba osób stosuje omawiany produkt do musu czy zupy mlecznej.

Kasza manna doskonale zda także egzamin w połączeniu z owocami, orzechami czy musem owocowym. Produkt może być także wykorzystany do kremów, zagęszczania zup czy sosów. Kaszę mannę bardzo często stosuje się także jako zamiennik ziemniaków. Ponadto z roku na rok zwiększa się zastosowanie omawianej kaszy manny nie tylko w polskiej, ale również zagranicznej kuchni.

Fruit obraz autorstwa KamranAydinov - www.freepik.com